Depresyon

Depresyon ve Sosyal Medya: Olası Etkiler ve Önleme Yolları

Depresyon ile ilgili yapılan araştırmalar depresyon ve sosyal medya arasında ciddi bir ilişki olduğunu gösteriyor. Depresyon duygusal ve fiziksel anlamda eylemsizlik, mutsuzluk, intihara meyilli olmak gibi birçok belirtinin yaşandığı tıbbi bir hastalık kabul ediliyor. Dolaysısıyla kişileri bu duruma sürükleyen nedenlerden biri sosyal medya olabiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar oldukça ilginç sonuçlar veriyor. Araştırmalara göre sosyal medyayı daha fazla kullanan kişiler, az kullananlara göre depresyona daha eğimli kişilerden oluşuyor. Öte yandan sosyal medyanın kişiler üzerinde güzellik ve baskı algısı ile ilgili baskı kurduğu, bu baskının kişileri yalnızlığa, kendini değersiz hissetmeye ittiği gözleniyor.

Sosyal medyada geçirilen zaman yalnız ve değersiz hissettiriyor

Sosyal medyada çok fazla süre harcamak kişilerin yalnızlaşmasına sebep olurken aynı zamanda ‘vaktimi boşa harcıyorum, işe yaramıyorum’ hissinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Diğer yandan ise başkalarının dinamik hayatıyla kıyaslamalara sebep olduğundan kişilere kendini değersiz hissettiriyor. Özellikle ergen ve gençlerde kıskançlık, değersizlik, yalnızlık hissettiriyor.

Siber zorbalık ve olumsuz yorumlar özgüvensizlik yaratıyor

Fotoğraf ve video odaklı sosyal medya platformları anonim yorum yapma, dijital zorbalığa zemin hazırlıyor. Kullanıcıların acımasız yorumları, kronik siber zorbalığı ergen ve gençlerin özgüvensiz hissetmesine, derin üzüntüye kapılmasına, asosyalleşmeye başlamasına zemin hazırlıyor. Uyku bozuklukları, bilgisayar ve telefon bağımlılığı, sosyalleşmekten çekinmek, okula gitmek istememek, sürekli uyumak istemek sosyal medyanın sebep olduğu depresyonun belirtileri arasında yer alıyor.

Sosyal Medya Depresyonu Nasıl Önlenir?

Sosyal medya depresyonu günümüzde sürekli yaygınlaşıyor, gençlerin yaşamını kötü etkiliyor. Ebeveynler için bu konuda öneriler yapan uzmanlar, kontrol sağlanabileceğini ve depresif duygulardan uzaklaşılabileceğini belirtiyor. İşte öneriler;

  • Sosyal medya kullanımını sınırlandırın.
  • Sosyal medya haricinde fiziksel ve psikolojik etkinlikler düzenleyin.
  • Dizi, film, kitap okuma, doğa yürüyüşü yapma, pikniğe gitme, bisiklet sürme, oyunlar oynama gibi çeşitli aktiviteler planlayın; sosyal medyanın yarattığı yalnız ve değersizlik hissinden uzaklaşın.
  • Günlük akışı planlayın, rutin oluşturun.
  • Sosyal medyayı öncelikli olmaktan çıkartın.

Sosyal medya depresyonu bilinçli kullanımla önlenebilir, daha az etkilenebilir hale gelebilir. Ancak kişilerin bunun farkında olması gerekiyor. Özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla sıklıkla sohbet etmesi, vakit geçirmesi öneriliyor.

Yorum Yapın

  • Puan: