Depresyonun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Depresyon nedenleri ve belirtileri ortak olduğu gibi kişiye özel şekilde de ortaya çıkabiliyor. Her mutsuzluğu ya da eylemsizliği depresyon belirtisi olarak kabul etmemeli, depresyon tanısı koymamalıyız. Depresyon; his, düşünce ve davranışları olumsuz etkileyen, kişinin fizyolojik ve psikolojik anlamda tüm yaşamına sirayet eden ciddi bir hastalıktır. Üzüntülü, melankolik, asosyal, duygusal ya da fiziksel aktivitelerden kaçınmak, hiçbir şeyden keyif almamak, sürekli negatif düşünmek depresyon belirtileri arasında gösteriliyor. Depresyona giren kişi çoğu zaman hayattan soyutlanıyor, kendini adeta izole ediyor. Depresyon; hafif, orta, şiddetli depresyon belirtileri ile birlikte değerlendiriliyor.
Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
Depresyonun nedenleri hiçbir zaman spesifik bir olay olamaz. Bazen travmatik bir olayın yaşanması, bazen travmatik olayı hatırlatıcı bir durumun meydana gelmesi, bazen işsizlik, bazen ayrılık, bazen ölüm acısı depresyona neden olabiliyor. Depresyonun nedenleri psikolojik ve fizyolojiktir. Boşanma, alkol ve benzeri madde kullanımı, bağımlılık gibi nedenlerin yanı sıra ilaçlar, hormon değişimleri ve çeşitli rahatsızlıklar da nedenler arasında gösterilebiliyor. Öte yandan aile öyküsünde depresyonun olması da kişinin depresyona eğilimine neden gösterilebiliyor.
Özetle; depresyonun nedenleri her hasta için farklı ilerler ve spesifik bir sebep gösterilemez. Depresyon tedavisi ise yine ilaçlı ya da ilaçsız kişiye özel uygulanır, kişinin yaşam alışkanlıklarına göre planlanır.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, üzüntünün en yoğun halinin yaşandığı tıbbi bir rahatsızlıktır ancak depresyon günlük üzüntülerle karıştırılmamalıdır. Hazin bir olay sonucunda gelişen üzüntü ve keder hali normal, sağlıklı tepkilerdir. Depresyonun belirtileri birden fazladır ve aynı anda birkaçının gerçekleşmesi halinde depresyon tanısı konulabilir. İşte uzmanlara göre depresyon belirtileri;
- Devamlı üzgün olmak
- Günlük rutini sürdürememek ya da sürdürürken ilgisiz olmak
- Aşırı yeme hali ya da iştahsızlık
- Uykusuzluk ya da aşırı uyku hali
- Eylemsizlik
- Yavaş konuşma ya da konuşma isteğinin olmaması
- Odaklanma ve karar vermede zorluk yaşanması
- Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek
- Değersiz hissetmek, kendini suçlamak
- İntihara meyilli olmak
Depresyon iyileşme belirtileri ise kişinin yaşama dönüş sinyalleri vermesiyle başlıyor. Günlük aktivitelerden keyif almak, mutlu olmak, sosyalleşmeye gönüllü olmak, kabullenmek, affedici olmak gibi birçok duygusal ve fiziksel eylem depresyon iyileşme belirtileri arasındadır.
Yorum Yapın