Sinir Kontrolü

Sinir Kontrolü Nasıl Yapılır? Neden Bu Kadar Önemli?

Tarif, iş yaşamı, ilişkiler, çocuklar, müşteriler ve genel çerçevede hayat temposu sinir patlamalarına sebep olabiliyor. Özellikle trafik yoğunluğu ve sıkışıklık ciddi öfkeye sebep oluyor, kontrol edilemez bir seviyeye çıkabiliyor. Diğer yandan ise iş yaşamındaki stres, yönetici baskısı, iş arkadaşlarıyla olan iletişim ya da krizler sinir seviyesini artırabiliyor. Sinir ve öfke doğal hatta sağlıklı duygular kabul ediliyor ancak süreklilik haline geldiğinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Kontrol edilemeyen sinir öfkeyi beraberinde getiriyor ve ne yazık ki tüm ilişkilerin kötü etkilenmesine, yaşam kalitesinin düşmesine, fizyolojik problemlere yol açıyor. Peki, sinir kontrolü nasıl yapılır? İşte uzmanından öneriler.

Öfkenizin farkına varın ve kendinizi doğru ifade edin

Çok sinirlendiğinizde, öfkeli hissettiğinizde bu durumun tamamen farkında olup bilinçli hareket etmeniz bir süre sonra alışkanlığa dönüşür ve sinirinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Öfkeli haldeyken biraz nefes alıp sakinleşmeye odaklanıp hareket ettiğinizde kendinizi daha net ifade edebilirsiniz.

Sinirinize değil çözüme odaklanın

Sinirlenen her insanın yaptığı genel yanlış sinir anlarına tutunmak ve çözümden uzaklaşmaktır. Oysaki sinirlendiğiniz olaya ve sinir harbine odaklanmak yapılabilecek en büyük yanlıştır. Sadece çözüme odaklanın ve sizi sinirlendiren durumu ortadan kaldırmak, düzeltmek için neler yapabileceğinize bakın.

Sinir ve öfkenin içinize sinmesine izin vermeyin

Sinirlendikten sonra kırıp dökmek ya da duygunun üzerinden çok zaman geçtiği halde o siniri taze tutmak kine ve strese sebep olur. Uzmanlar, affetmenin yüceliğinin fark edilmesi gerektiğini belirtiyor, öfke ve sinir gibi negatif duyguların etkilerinden uzaklaşmayı denemeyi öneriyor.

Spor yapın, öfkenizi başka yerlere yönlendirin

Öfkelenmek stres ve gerginlik gibi birçok negatif duyguyu açığa çıkarıyor. Uzmanlara göre stres, sinir, öfke ve gerginlikten kurtulmanın bir yolu da fiziksel aktivitelerden yararlanmak. Yürüyüş, küçük egzersiz çalışmaları, koşu yapmak, nefes seansları uygulamak sinirin vücuttan çıkmasını sağlıyor. Kendinizi kontrol edemeyecek kadar sinirli ve gergin hissettiğinizde yürüyüş yapabilir, kısa molalar verebilirsiniz.

Suçlayıcı tavırdan vazgeçin

İkili ya da toplulukları ilgilendiren sinir harplerinde kişilerin genel eğilimi karşı tarafı suçlamaktır. Suçlayıcı bir tavır ile sürekli “sen” diye başlayan öfkeli cümleler kurmak kişinin sinirini daha da artırıyor. Bu tavır küçük bir çocukla konuşurken de yetişkinlerle tartışırken de yanlış bir tavır. Bunun farkına varıp ben diline geçmek siniri kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

Yorum Yapın

  • Puan: