Stres Yönetimi için Pratik Yollar
Fizyolojik ve psikolojik anlamda insanların dengesini bozan, duygusal karmaşıklık hissettiren, çoğu zaman ise fiziksel etkilere dönüşen stres, yaşam kalitesini sadece düşürmüyor aynı zamanda sağlığı tehdit ediyor. Stres yönetimi her bireyin farkındalık kazanması ve uygulaması gereken bir yaşam desteği sayılıyor artık. Stres yaşamın her alanında karşımıza çıkarken psikolojimizi ve vücudumuzu bu durumdan nasıl koruyabiliriz öğrenmeliyiz. Uzmanlar stres yönetimi için pratik yollar öneriyor, bu konuda rutin oluşturulduğunda kişilerin daha huzurlu ve rahat hissettiğini belirtiyor. Peki, nedir bu öneriler? İşte uzmandan stresle baş etme yolları;
Stres kaynağını tespit edin
Stres yönetilebilir bir şey, unutmayın. Bir şeyi yönetmek için kaynağını bulmak ve analiz etmek zorundasınız. Yapacağınız ilk şey stres kaynağını tespit etmek olmalıdır. Aile, ikili ilişkiler, özel hayat, iş, şehir gürültüsü, uykusuzluk ve daha birçok şey stres kaynağınız olabilir. Size stresli anlar yaşatan durumu tespit edin ve kontrolü ele geçirin.
Stresli anlarda ne yaptığınızı gözlemleyin
Her insanın stres karşısında verdiği tepki farklıdır. Siz nasıl tepkiler veriyorsunuz gözlem yapın. Gözlem yapmak farkındalık kapısını aralayan önemli bir adımdır. Kendinizi çok yönlü ele alın ve dışarıdan izleyin. Tepkilerinizin farkına vardığınızda yanlışları, sağlıksız davranışları daha kolay fark eder ve bir şeyleri değiştirmeye muktedir olduğunuzu anlarsınız.
Kendinizi önemseyin, değer verin
Sadece bireysel değil bir aileyi belki ikili yaşamı ilgilendiren stresli anlarda kişiler çoğu zaman kendisini boş verip sevdiklerinin yaşamına odaklanma eğilimi gösterir. Bu farkında olmadan yapılan bir yanlış olup düzeltilmesi gereken öz saygı sinyalidir. Kendinize değer vererek yaşamaya başladığınızda sadece kendinize değil başkalarına da daha iyi gelmeye başlarsınız. Farkındalık zincirinin en önemli halkalarından biri olan kendini önemsemek, stresli anlarda kontrol yönetimini kolaylaştırır.
Uyaranlardan uzaklaşın ve molalar verin
Stres kişiyi içten içe yiyen ve duygudan duyguya sürükleyen bir durumken böyle zamanlarda teknolojik aletlerle fazla iç içe olmak, gürültülü bir ortamda olmak olumsuz etkiler sunar. Stresin baş edilemez noktaya geldiği anlarda uyarıcılardan uzaklaşarak biraz sessizliğe sığınmak, temiz hava almak, derin nefesler almak, günlük kısa molalar vermek oldukça etkili olabilir. Bunu rutin haline getirmek ise şüphesiz her seferinde yeniden şarj olmaya, motivasyonu artırmaya yardımcı olur ve stresi yönetmenizi sağlar.
Sınırlarınızı çizin, mesafeleri sevin
İş, aile, sosyal yaşam, okul yaşadığınız her çevrede bireysel sınırlarınızın olması sizi uzakta tutmaz yalnızca daha korunaklı olmanızı sağlar. Mesafeler ve sınırlar size nasıl davranılacağını dahi belirler, size özgür alanlar kazandırır. Stressiz yaşam kurallarından biri de kabul edilen sağlıklı sınırlar çizmek kişinin kendine olan saygınlığının artmasına da yardımcı olur. Sınırlar olaylara dışarıdan, daha geniş gözle bakmayı sağlar, stresin içinde boğulmak yerine kontrol etmeyi öğretir.
Pozitif düşüncelere sarılın, zihninizi güzelliklerle doldurun
İyi düşün, iyi olsun gibi basit bir mottonun yaşamdaki etkisi muazzam! İyi düşünmek, pozitif duygulara tutunmak, zihninize kötü değil iyi ve huzurlu hissettiren düşünceler yerleştirmek stresli zamanlarınızda size doğal destek sağlayabilir. Beyniniz iyi düşüncelerden beslenir ve bakış açılarınızı zenginleştirir, stres dahil tüm olumsuz duygularla kolayca baş etmenizi sağlar.
Yorum Yapın