Zaman Yönetimi ve Stres: Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Stresin zamanla ilişkili olduğu aşikar bir gerçek. Yetişmeyen işler, yetişilemeyen yerler, zaman ayırılamayan kişiler, zamansız yakalanılan aksilikler ve daha bir dolu zamana bağlı olumsuz durumlar strese sebep olur. Stres çoğu zaman çözülmesi gereken bir işi ya da durumun zamansızlıktan çözülememesi neticesinde gelişir. Stres elbette hayatın içinde olan bir kavram ancak bunu kontrol etmek şart. Aksi halde strese bağlı birçok sağlık krizi yaşamınıza yerleşebilir. Peki, zaman yönetimi ve stres kontrolü nasıl yapılabilir? Uzmanlar ve bu konuda yapılan araştırmalar, zaman yönetimi yapmanın stres seviyesini azalttığını belirtiyor. O zaman gelin ‘ Zaman Yönetimi ve Stres: Nasıl Başa Çıkabilirsiniz? ‘ konusunu birlikte inceleyelim, önerilerle yaşamı kolaylaştırmayı öğrenelim.
Bir gününüzü dışarıdan izleyin, analiz edin
Zaman yönetimi ve stres iki arkadaş olduğu için bu arkadaşları kontrol etmeye çalışmadan önce yaşamınızı, bir gününüzü izleyip analiz etmelisiniz. Bir gününüz nasıl başlıyor, nasıl bitiyor? Zamanı incelemek nerelerde hata yaptığınızı gösterebilir size. Neticede bitmeyen işler yüzünden değil mi bu stres? O zaman sizi engelleyen unsurları görün, hareket edin ve stresle başa çıkın.
Günü programlayın, planlar yapın
Plansız, olduğu gibi yaşamak her ne kadar cezbedici görünse de uygulamada hiç öyle değil. Zaman yönetimi ve stres ile başa çıkmak iş yaşamının birinci kuralıdır. Üstelik bu iki kavramı benimsemek, kontrol etmek sadece iş değil tüm yaşamda verimliliği beraberinde getirir. İşte bu yüzden plan yaparak hareket etmek size zamanı kontrol ettirir, stres seviyesini düşürmenize yardım eder. Güne başlarken neler yapacağınızı planlayın ve bunu maddeler halinde ajandaya ya da telefonunuza not edin. Her yapılan işin üstüne çizgi çekin. Bu rutini sağladıktan sonra yaşamınızın daha keyifli ve konforlu olduğunu fark edeceksiniz.
Erteleme hastalığından kurtulun
Ertelediğiniz her iş size stres olarak geri döner, zamanı etkili kullanmanızı önler ve nihayetinde hiçbir işe odaklanamamanızı sağlar. En ufak işinizi bile ertelemeden zamanı geldiğinde halletmeye odaklanın, bunun için kendinizi zorlayın. Birkaç gün sürdüreceğiniz bu durum bir süre sonra rutininiz haline gelecek, size iyi hissettirecektir. Erteleme hastalığının nasıl zamanınızı çaldığını ve size boş yere stres yüklediğini fark ettiğinizde ise bakış açınız zenginleşecek.
İnisiyatif kullanmaktan çekinmeyin
İnisiyatif almak hayatın her alanında gerekli ama iş hayatında biraz daha gerekli bazı durumlarda. En kötü karar kararsızlıktan iyidir görüşü bir noktada doğru. Zira kararsızlık sonucu beklemek, bekletmek zaman kaybı yaratır, işlerin ertelenmesine sebep olur, iş yığını oluşturur ve nihayetinde strese zemin hazırlar. Sorumluluk alıp inisiyatif kullanmak stresi azaltır, zamanı doğru kullanma konusunda yardımcı olur.
Uzmanlara göre stresin temel kaynaklarından biri de her şeyi tek başına halletmeye çalışmak, yardım istememekten kaynaklanır. Zamanı etkili kullanırken başkalarından yardım istemeyi deneyebilir, paylaşım yapabilir, stresi azaltabilirsiniz. Bir diğer nokta ise çözümcü bakış açısına sahip olmak. Probleme yoğunlaşmak ya da pişmanlık, öfke gibi duygulara teslim olmak yerine çözüme odaklanmak vakit kaybını dolayısıyla stresi önler.
Sonuç olarak bu makalemizde ‘ Zaman Yönetimi ve Stres: Nasıl Başa Çıkabilirsiniz? ‘ konusunu birlikte incelemiş olduk. Ayrıca ‘ Gününüzü Daha Etkili Kullanmak İçin Zaman Yönetimi Yolları ‘ makalemizi de göz atmayı unutmayın.
Yorum Yapın